Обухівська ДПІ ГУ ДПС у Київській області

Особливості деклараційної кампанії 2018 року для фізичних осіб-громадян, які декларують свої доходи

Головне управління ДФС у Київській області нагадує про особливості  деклараційної кампанії 2018 року, обумовлені змінами, які відбулися в Податковому кодексі України та набрали чинності в 2017 році.

Серед таких змін для   фізичних осіб – громадян можна виділити наступне:

– Фізичним особам – платникам податку на доходи фізичних осіб за кредитом, що отриманий на придбання житла (іпотечний кредит), встановлено право на сплату суми податкового зобов’язання, нарахованої на суму боргу, прощеного кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності, протягом трьох років починаючи з року, в якому задекларовано суму такого податкового зобов’язання. За нормами Кодексу платник податку самостійно розраховує суми розстрочення таких податкових зобов’язань, які погашаються платником податків рівними частинами кожного календарного кварталу до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом;

– Статтею 174 Кодексу передбачено, що з 1 січня 2017 року об’єкти спадщини, які успадковуються членами сім’ї спадкодавця другого ступеня споріднення, оподатковуються за нульовою ставкою податку. Звертаємо увагу, що  відповідно до норм п.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 Кодексу членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розділу IV Кодексу вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька;

– Зміни в наданні податкової знижки за навчання: п. п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Кодексу викладено в новій редакції, згідно з яким з 1 січня 2017 року фізична особа – платник податку має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення. Тобто, з 1 січня 2017 року скасовано обмеження щодо суми коштів та обмеження щодо навчального періоду, за який здійснено таку сплату, а враховуватимуться фактично понесені платником податку витрати. При цьому загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу.

Крім того, за результатами 2017 року платник податку може скористатись правом на отримання податкової знижки, пов’язаної з навчанням члена сім’ї першого ступеня споріднення, незалежно від того чи одержує такий член сім’ї заробітну плату.

ГУ ДФС у Київській області

Показати ще
WordPress Lessons