Обухівська ДПІ ГУ ДПС у Київській області

Новації податкової знижки у 2018 році

Києво-Святошинська ОДПІ нагадує, що відповідно до п. 14.1.170 Податкового кодексу України: податкова знижка – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати.

Новацією для реалізації права на податкову знижку є можливість враховувати в податковій знижці витрати на навчання члена сім’ї першого ступеня спорідненості незалежно від того, отримував він заробітну плату чи ні, та те, що з 1 січня 2017 року всі обмеження щодо розміру витрат скасовані. Без змін залишається норма про те, що студентам, які паралельно з навчанням отримували заробітну плату, податкову знижку можуть надати тільки особисто.

Крім цього, ще раз нагадуємо, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема (пп. 166.2.1 ПКУ) головними умови отримання податкової знижки є підтверджуючі квитанції; платіжні доручення; договори.

При цьому, загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу (п.п. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 Кодексу).

Також важливим є те, що податковий орган зобов’язаний прийняти податкову декларацію, подану платником податку. Згідно з п. 49 Податкового кодексу України відмова у прийнятті поданої декларації оформлюється податковим органом виключно у письмовому вигляді.

Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.166.4.3 Податкового кодексу України).

Сума коштів зараховується на банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, визначену у декларації протягом 60 календарних днів від дати отримання такої декларації (п.179.8 Податкового кодексу України).

Оригінали підтверджувальних документів мають зберігатися у платника податку впродовж 3 років з дня подання декларації (п.44.3 та п.166.2.2 Податкового кодексу України).

Києво-Святошинська ОДПІ

Показати ще
WordPress Lessons