Новини ОбухівщиниОсвіта та наука

Про заходи до Дня Соборності України в Германівській гімназії

22 січня 1919 року увійшло до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді, на площі перед Київською Софією, відбулась подія, про яку мріяли покоління українських патріотів; на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку УНР і ЗУНР.

На жаль, це об’єднання виявилось нетривким, і невдовзі історія розпорядилась так, що окремі частини українських земель знову опинились у складі різних держав. А методи, якими було здійснене нове об’єднання «сходу» і «заходу» в 1939 році, полишили в думах мільйонів українців незагоєні рани.

Ці вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. Отож зрозуміло, чому однією з перших акцій, до яких вдалися патріотичні сили в передчутті розпаду СРСР, а саме 21 січня 1990 р., став «живий ланцюг» між Києвом і Львовом, як символ духовної єдності людей східних і західних земель України, як запорука існування єдиної, соборної України.

З метою формування національної свідомості школярів, виховання у них почуття патріотизму та з нагоди відзначення Дня Соборності України в Германівській гімназії відбулося вшанування загиблих воїнів-кіборгів, які героїчно 242 дні обороняли стратегічний обєкт – Донецький аеропорт.

На Германівському цвинтарі захоронені четверо атовців: Байненков Борис, який безпосередньо обороняв аеропорт і там же загинув, Батурін Олександр, який згорів у танку, Гетьман Сергій та Луговий Олександр. Учні гімназії вшанували пам’ять про полеглих героїв, поклавши квіти до могил.

Цього дня у навчальному закладі відбувся тематичний захід, який підготували учні 9-11-х класів, спільно з класним керівником 9 класу Білою К.І. та заступником директора з виховної роботи Терещенко Т.Ю.

Під час заходу звучали вірші та пісні у виконанні учнів та педагогів. Особливо вразили присутніх виступи учениці 8-го класу Форноляк Д., яка читала монолог «Я –Україна» ( фото), учителя гімназії Матвієнка М. та учениць Форноляк Д. та Рябоволик О., які виконали пісню «Заспіваймо пісню про Україну». По завершенню учасники зробили спільне фото на пам’ять.

Показати ще
WordPress Lessons