Новини Обухівщини

День соборності України

22 січня Україна відзначає День соборності, який історично бере початок від проголошення возз’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Також саме в цей день 2018 року відзначається 100 років з Дня проголошення незалежності УНР IV Універсалом Центральної Ради.

У цей день вже багато років поспіль українці, беручись за руки, створюють так звані живі ланцюги, які з’єднують не лише береги річок, а й міста. Такі акції символізують духовну міць та єднання нашого народу.

Відзначити цю дату зібралися в Обухівському краєзнавчому музеї і вищі посадові особи та працівники  Обухівської районної ради та адміністрації, Обухівської міської ради. До музею завітали голова Обухівської районної ради Костянтин Шушаков, радник голови Обухівської районної державної адміністрації Олексій Дуля, заступник голови Обухівської районної державної адміністрації Олексій Мошковський, заступник Обухівського міського голови Віктор Рогоза, начальник відділу культури, національностей та релігій та туризму Обухівської районної державної адміністрації Людмила Мартинюк, начальник відділу культури, національностей та релігій Обухівської міської ради Тетяна Богданович. Господиня музею Лідія Тарасівна Пелих провела пізнавальну проникливо-емоційну екскурсію для гостей закладу, яка, розпочавшись в Оглядовій залі, продовжилася в Трипільській, залі Козаччини, залі Визвольної війни, побували гості музею і на обухівському ярмарку кінця XIX – початку XX століття, діораму до якого створив Юрій Корнійович Домотенко. Зачепила за живе і розповідь Лідії Тарасівни про голодомор на Обухівщині, про часи Великої Вітчизняної війни та про такі недавні події на Майдані і теперішню війну на східних кордонах нашої держави. А зі стендів на відвідувачів дивилися очі відважних чоловіків, Героїв, що загинули, захищаючи Україну та свій народ. У цій залі є і особисті речі бійців, принесені батьками, а ще 1000 білосніжних голубів миру, створених руками дітей, які, сподіваємось, принесуть довгоочікувану перемогу. Відвідувачам презентували і літературно-мистецьку залу та світлицю Андрія Малишка з особистими речами поета з київської квартири. Завершилася екскурсія в залі етнографії.

Мав що сказати обухівцям і голова Обухівської районної ради Костянтин Шушаков: «Я хотів би привітати усю нашу громаду – і місто, і Обухівський район із цим святом, яке об’єднало Україну. Хотілося б, щоб усі ми розуміли, що тільки завдяки єдності наших дій, соборності душ ми зможемо побудувати незалежну, вільну, демократичну Україну, якою будуть пишатися наші нащадки. В цей урочистий день хочу побажати Вам міцного здоров’я, щастя, благополуччя, миру, злагоди і глибокої віри в гідне майбутнє нашого рідного краю».

Після таких зустрічей відволікаєшся від буденних справ і замислюєшся над духовною складовою, про яку не потрібно забувати, адже вона визначає нас як українців і формує національну ідею.

Показати ще
WordPress Lessons