Новини Обухівщини

Сортування сміття!

Від 08.11.2017 року Кабінетом міністрів України було схвалено розпорядження № 820-р «Про схвалення Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року» (далі – Стратегія).

Проблема, на розв’язання якої спрямована ця Стратегія, полягає у необхідності вирішення критичної ситуації, яка склалася з утворенням, накопиченням, зберіганням, переробленням, утилізацією та захороненням відходів і характеризується подальшим розвитком екологічних загроз. Адже, проблема відходів є однією з ключових екологічних проблем і більш вагомою в ресурсному аспекті. Високий рівень утворення відходів та низькі показники їх використання як вторинної сировини призвели до того, що в Україні щороку в промисловості та комунальному секторі нагромаджуються значні обсяги твердих відходів, з яких лише незначна частина застосовується як вторинні матеріальні ресурси, решта потрапляють на звалища.

Слід зауважити, що відповідно до статті 35-1 Закону України «Про відходи», захоронення побутових відходів дозволяється тільки на спеціально обладнаних для цього полігонах, а відповідно до статті 32 цього Закону з 01.01.2018 захоронення неперероблених відходів забороняється.

Цей пункт відповідає двом Директивам ЄС – 1999/31/ЕС та 2008/98/ЕС, які врегульовують поводження зі сміттям у країнах Європи, надають чітку послідовність дій, які необхідно виконувати із відходами, класифікують сміття, ставлять стратегічну мету скоротити кількість відходів, які вивозять на полігони. Згідно із законом «Про відходи», оброблення (перероблення) відходів – це здійснення будь-яких технологічних операцій, пов’язаних із зміною фізичних, хімічних і біологічних властивостей відходів, з метою підготовки їх до екологічно безпечного зберігання, утилізації чи видалення. Відповідно до європейських норм, придатні для повторного використання відходи повинні відправлятися на відповідні підприємства, безпечні – відвозитися на полігони ТПВ, а з небезпечними проводитимуться необхідні для знешкодження операції. При цьому на звичайні сміттєзвалища не мають потрапляти відходи, які розкладаються біологічним шляхом (норма Директиви ЄС 1999/31/ЄС). Норма про заборону захоронення перероблених побутових відходів зобов’язує сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне.

Показати ще
WordPress Lessons