Новини Обухівщини

Про стан виробничого травматизму на підприємствах Обухівшини

У 2017 році в Обухівському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області  було зареєстровано 18 повідомлень про нещасні випадки на виробництві з підприємств міста Обухова та району, з них чотири випадки смертельні. Два смертельні випадки комісіями із спеціального розслідування  визнані не пов’язаними з виробництвом (природня смерть), інші  два смертельні випадки випадки знаходяться в стадії розслідування. Загалом страховими визнано 14 нещасних випадків.    7 нещасних випадків трапилось в ПрАТ «Київський картонно-паперовий комбінат»(кількість працюючих 1670 чоловік), один  з цих випадків -не пов’язаний з виробництвом.  Рівень виробничого травматизму на підприємстві збільшився (в 2016 році сталося 4 випадки, один з яких не страховий). В ПрАТ «Обухівський молочний завод» (кількість працюючих 270 чоловік) в 2017 році сталося два нещасних випадки (проти одного в 2016 році), один з цих випадків стався внаслідок дорожно-транспортної пригоди. У порівнянні з минулим роком  виробничий травматизм загалом зменшився -у 2016 році сталося 16 страхових випадків. Однак викликає занепокоєння те, що збільшилась кількість травм з тяжкими наслідками. Тоді як у 2016 році таких травм було 6, то в 2017 році вже 8. Лікування та відновлення працездатності потерпілих з тяжкими травмами триває довго, вимагає значних зусиль та витрат Фонду соціального страхування, роботодавця і самого потерпілого. Тому недопущення виробничого травматизму-основне завдання роботодавців та Фонду соціального страхування.

Основними причинами нещасних випадків стали організаційні, а саме – невиконання вимог інструкцій з охорони праці (5 випадків), невиконання посадових обов’язків(2 випадки), порушення вимог безпеки при експлуатації обладнання (2 випадки), та технічні, а саме: конструктивні недоліки, недосконалість, недостатня надійність засобів виробництва (1 випадок), незадовільний технічний стан засобів виробництва (1 випадок), недосконалість технологічного процесу, його невідповідність вимогам безпеки (1 випадок).

Комісіями з розслідування нещасних випадків визначались також і супутні причини травмувань працівників, здебільшого це також організаційні причини. Тому роботодавцям необхідно, плануючи профілактичну діяльність на підприємстві, максимально врахувати  наведену статистику, передбачити всі можливі заходи для запобігання виробничих травм працюючих. При чому, такі заходи не потребують значних матеріальних витрат. Допомогу у проведенні профілактичних  заходів щодо запобігання виробничого травматизму та в організації дієвої системи управління охороною праці  нададуть фахівці  Обухівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області. Відділення знаходиться за адресою: м.Обухів, вул. Миру,17 а, офіс 2а, телефони: 6-82-85, 6-88-00, 6-83-59.

 

Страховий експерт з охорони праці                                                   Л.Малород

Показати ще
WordPress Lessons