Новини Київщини

Павло Розенко про протидію домашньому насильству

Павло Розенко про протидію домашньому насильству: Потрібно посилювати кримінальну відповідальність та превентивну роботу

Зусилля держави щодо протидії насильству проти жінок і домашньому насильству мають бути зосереджені у двох напрямках – посилення кримінальної відповідальності за вчинення насильства в сім’ї та проведення превентивної роботи. Про це на першому Українському Жіночому Конгресі заявив Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«Насильство проти жінок і домашнє насильство є одними з найбільш гострих соціальних проблем в Україні, від якої можуть страждати як жінки, так і чоловіки. Проте, як свідчить практика, переважно від насильства страждають найбільш вразливі верстви населення: жінки і діти, а також особи з інвалідністю та особи похилого віку», – сказав він.

Павло Розенко навів дані, згідно з якими в Україні протягом 9 місяців 2017 року зафіксовано близько 72 тис. звернень з приводу насильства в сім’ї. З них щодо насильства по відношенню до дітей надійшло біля 600 звернень, від жінок –  понад 60 тис., від чоловіків – близько 8 тис. звернень.

«Така кількість звернень на першому етапі свідчить про те, що люди усвідомлюють, що можна і потрібно захищати свої права, а держава повинна мати реальні механізми захистити права цих людей», – зазначив він.

«Безумовно, мова йде насамперед про необхідність посилення кримінальної відповідальності за вчинення насильства в сім’ї. Але окрім каральних механізмів, держава має й інші – мова йде про корекційніпрограми і превентивну роботу.   Адже сьогодні лише кожен четвертий направлений і кожен сімдесят четвертий з тих, хто перебував на обліку в органах національної поліції, проходить корекційні програми. А в низці областей (Закарпатська, Івано-Франківська, Луганська, Львівська, Полтавська, Сумська, Херсонська та Чернігівська) взагалі немає фахівців для проведення корекційних програм і механізм превентивності скоєння кривдниками насильства не діє», – зауважив Віце-прем’єр-міністр.

«Це ті серйозні проблеми, які має вирішити держава і на цьому буде зосереджена увага Уряду найближчим часом», – наголосив Павло Розенко.

Інформація Урядового порталу 

Показати ще
WordPress Lessons